Jo të gjithë ata që mbështesin Putinin janë”tradhtarë”

20

Është një histori e vjetër: në kohë lufte, zërat kundër luftës etiketohen si jobesnikë.

Në fillim të këtij muaji, ish-Përfaqësuesja Demokratike Tulsi Gabbard u shfaq në emisionin e Tucker Carlson në Fox News, ku të dy pretenduan se Shtetet e Bashkuara po financonin fshehurazi laboratorë të rrezikshëm të kërkimit biologjik në Ukrainë. Politikanët dhe komentuesit e shquar reaguan duke i quajtur tradhtarë. Senatori Mitt Romney deklaroi se “Tulsi Gabbard po bën papagallë propagandën e rreme ruse. Gënjeshtrat e saj mund të kushtojnë jetë. Përfaqësuesi Adam Kinzinger sugjeroi që “Tulsi duhet të shkojë në Rusi”. Ish-prezantuesi i MSNBC Keith Olbermann këmbënguli se Gabbard dhe Carlson “janë asete ruse”.

Ndonjëherë njerëzit që sfidojnë politikën e jashtme amerikane janë fisnikë. Ndonjëherë ato janë të neveritshme.

Sido që të jetë, t’i quash ata tradhtarë është pothuajse gjithmonë gabim.

Është e gabuar moralisht sepse frikësimi retorik mund të bëhet lehtësisht persekutim ligjor. Dhe është e gabuar konceptualisht, sepse disidentët vendas janë rrallë marionetat e armiqve të huaj. Pikëpamjet izoluese, populiste dhe konspirative të politikës së jashtme të Gabbard dhe Carlson janë kryesisht amerikane.Pikëpamjet e tyre janë shpesh të urryera, por t’i quash ata jobesnikë është pikërisht mënyra e gabuar.

Zanafilla e opinioneve të Gabbard dhe Carlson për Rusinë dhe Ukrainën nuk është Kremlini.

Është lufta në Irak. Zonja Gabbard ka thënë se vendosja e saj atje në 2004 “ndryshoi plotësisht jetën time, si individ, si dhe perspektivën time për botën”. Që atëherë, ajo ka kundërshtuar ndërhyrjen ushtarake të SHBA. Ndonjëherë kjo e ka bërë atë të injorojë mizoritë e armiqve të Amerikës, si kur ajo votoi në 2016 kundër një rezolute që akuzonte qeverinë e Sirisë për krime lufte. Por herë të tjera instinkti i saj anti-ndërhyrës ka rezultuar logjik.

Nëse administrata e Obamës do ta kishte dëgjuar thirrjen e saj për një tërheqje të plotë nga Afganistani në vitin 2011, Shtetet e Bashkuara mund të mos kishin shpenzuar miliarda dollarë shtesë për një luftë të pafitueshme.

Carlson ka bërë një udhëtim paralel. Pasi punoi në fillim të karrierës së tij në The Weekly Standard, e cila promovoi në mënyrë agresive pushtimin e Irakut, ai u ndje i tradhtuar nga Uashingtoni. “Unë mendoj se është një makth dhe katastrofë totale,” tha ai në një intervistë të vitit 2004, “dhe më vjen turp që shkova kundër instinkteve të mia për ta mbështetur atë.”

Në vitin 2008, kur zoti Carlson ishte ende duke punuar në MSNBC, ai po fliste në mitingje për kandidatin presidencial izolacionist Ron Paul. Asnjë nga këto nuk kishte të bënte me Vladimir Putin.

Tragjikisht, Carlson nuk vendosi vetëm se Buchanan kishte të drejtë për Irakun. Ai u bë një përkrahës i zëshëm i botëkuptimit më të gjerë të Buchanan. Dhe që nga zgjedhja e Trump, Carlson është emër i njohur sa i përket pikëpamjeve raciste. Ai ka lavdëruar kryeministrin autoritar, nativist të Hungarisë, Viktor Orban dhe pretendoi se emërimi i Ketanji Brown Jackson në Gjykatën e Lartë i ka kthyer Shtetet e Bashkuara në “Ruandë”.

Muajin e kaluar ai tha se Putin nuk mund të jetë aq i keq, sepse ai nuk i quan të bardhët racistë.

Carlson dhe Gabbard janë të fundit në një varg të gjatë politikanësh dhe komentatorësh amerikanë, përvoja zhgënjyese e të cilëve me një luftë fatkeqe u shndërrua në paranojë për prirjet ndërhyrëse të elitës së politikës së jashtme amerikane.

Pikëpamjet e Carlson dhe Gabbard mund të jenë margjinale në Uashington. Por, siç tregoi zgjedhja e Donald Trump, t’u thuash amerikanëve se po mashtrohen nga një elitë luftarake globaliste mund të jetë një mesazh i fuqishëm.

Dhe përgjigja ndaj tij kërkon njohjen e mënyrës sesi struktura e politikës së jashtme të Amerikës nxit mosbesimin populist.

Kompleksi ushtarako-industrial i Uashingtonit nuk orkestroi pushtimin rus të Ukrainës. Por shumë nga ndihmësit kryesorë të politikës së jashtme të Presidentit Biden i kaluan vitet e tyre ndërmjet shërbimit qeveritar ose në firmat e konsulencës të financuara nga kontraktorët e mbrojtjes ose think tanket të financuara nga kontraktorët e mbrojtjes.

Pak politikanë e pranojnë se sa joetike është kjo.

Gabbard dhe Carlson kanë identifikuar një problem të vërtetë: Korrupsionin dhe mungesën e përgjegjësisë që mundon politikën e jashtme amerikane.

Trajtimi i këtij problemi do të zbehë apelin e tyre. Duke i quajtur ata tradhtarë vetëm sa do të sigurohet që ajo të rritet.

Burimi: The New York Times