Kjo është raketa “KAQUSHA e shek. 21” e përdorur në Ukrainë! Çdo gjë shëndron në pluhur dhe hi (VIDEO, FOTO)

105

Republika Popullore e Donetskut ka publikuar një video që tregon Milicinë Popullore duke përdorur raketa termobarike në Ukrainë.

Ushtria ruse përdor gjithashtu raketa termobarike, të njohura gjithashtu si bomba vakum, në Ukrainë. Armët termobarike janë plot me eksplozivë me presion të lartë dhe thithin oksigjen nga mjedisi për të krijuar një shpërthim jashtëzakonisht të fuqishëm. Një video e lëshimit të raketave të përmendura po qarkullon në internet, ndërsa autenticiteti është konfirmuar nga BBC.

Pamjet e Milicisë Popullore tregojnë gjuajtjen e raketave nga një raketë me shumë fuçi TOS-1A e prodhimit rus.


Si funksionon në të vërtetë një raketë termobarike?

Gjithçka që është afër ndikimit thjesht avullohet. Ata që janë pak më larg kanë djegie të rënda dhe mushkëritë e tyre shpesh dëmtohen plotësisht nga goditja. Viktimat më pas thithin gazra helmues. Për ata që janë larg, mund tu shkatërrohen organet e brendshme, të shpojë daullet e veshit dhe të shkaktojë humbje të shikimit. Efekti i këtyre lloj bombave është shumë vdekjeprurës dhe shumë i pakëndshëm – thuhet në studimin amerikan për efektin e kësaj lloj arme nga viti 1993.

Një tjetër studim amerikan zbuloi se kjo lloj bombë nuk ka efekt shkatërrues në indet e trurit aq shpejt sa pjesa tjetër e sistemit të trupit, kështu që viktimat vdesin me dhimbje të forta ndërsa mbyten dhe mund të jenë plotësisht të vetëdijshme kur mbyten.


Sipas ekspertëve, kjo lloj arme është në fakt më e afërta me armët atomike në fuqi shkatërruese. Vetëm kjo nuk është aq e dëmshme për mjedisin. Raketat termobarike u zhvilluan për herë të parë në Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimin Sovjetik në fillim të viteve 1960.

Ato u përdorën nga pala amerikane në Luftën e Vietnamit, pak më vonë forcat sovjetike i përdorën në konfliktet me Kinën dhe Afganistanin, më vonë Rusia në Çeçeni, Amerika në konfliktet e saj në Lindjen e Mesme…

Bomba më e fuqishme e këtij lloji është “testuar” nga rusët në vitin 2007. Ai u quajt “babai i të gjitha bombave” dhe fuqia e tij ishte si ajo e një bombe të vogël bërthamore. Nuk dihet se sa janë sot.
Kjo lloj arme përdoret për të fshirë plotësisht diçka nga faqja e dheut. “Disa goditje mund të shkatërrojnë blloqe të tëra qytetesh në një kohë të shkurtër”, thonë ekspertët.

Specifikim

Kalibri: 220 mm

Shpejtësia: 30 raketa / 15 sekonda

Gama efektive: 500-3,500 m (TOS-1) 10,000 m (TOS-1A)

Gama e funksionimit: 550 km

Shpejtësia maksimale: 60 km/h