Vaji në depo e jo në markete, Bytyqi siguron se ka të mjaftueshëm

26

Shkup, 13 Prill – Depot e Velesit “Maslodajna” janë të mbushura me vaj për gatim, ndërsa raftet nëpër markete janë bosh, vaj nuk ka. E tillë është situata në Shkup, Manastir dhe qytete të tjera të vendit. Më shumë se 500 ton vaj gatimi të ambalazhuar është gati për shitje, por interesi për të është i vogël. Kjo mungesë interesi vjen pasi shteti hoqi dorë nga fitimi – TVSH-ja, por edhe i kufizoi tregtarët të kenë marzh për këtë produkt bazë, së bashku me miellin e tipit 400.

“Kemi rezerva të mjaftueshme të vajit të gatimit. Ne si prodhuesi më i madh i lulediellit e kemi siguruar veten dhe nuk jemi të varur nga importi në këtë periudhë. Qytetarët nuk duhet të shqetësohen, ne punojmë në vazhdimësi dhe plotësojmë nevojat e tregut. Çdo tregtar që do të kontaktojë mund të marrë vaj gatimi, çdo ditë. Ne nuk vrapojmë për të siguruar vaj të rafinuar. Nuk presim që Serbia apo ndonjë shtet tjetër të lejojë eksportin e vajit. A do të lejohet, ne kemi sasi të mjaftueshme për të plotësuar nevojat e tregut të Maqedonisë”, tha Goran Lazov, drejtor i përgjithshëm i “Maslodajna”.

Ai tha se kanë katër vite që punojnë si fabrikë për të kthyer lulediellin, por edhe repen e vajit në arat e Maqedonisë, për të pasur lëndë të parë për punë. Garantoni shpengimin, siguroni materialin e farës, ndihmën e plehrave. Por ata janë ende të varur nga importi i lulediellit.

“Konsumatorët duhet të dinë se kriza nuk do të përfundojë në një apo dy muaj, por do të zgjasë shumë. I referohet çmimit të vajit të gatimit. Nuk do të bjerë në të ardhmen e afërt. Nëse stabilizohet me këtë, çmimin aktual, do të jetë mirë”, tha Lazov.

Zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike, Fatmir Bytyqi sot deklaroi se kompanitë vendore të cilat prodhojnë vaj për ushqim kanë rezerva për një muaj deri një muaj e gjysmë, por se me sasitë plotësuese dhe masën për mënjanimin e shpenzimeve për import për vajin e lulediellit për ushqim do të ketë mjaftueshëm sasi që të tejkalohet periudha e krizës derisa nuk gjenden burime alternative për lëndën e parë.

“Çdo ditë marrim masa. Komunikojmë me kompanitë që përpunojnë dhe prodhojnë vaj për ushqim në vendin tonë. Rezervat e tyre janë të mjaftueshme për një muaj deri në një muaj e gjysmë dhe besojmë se me sasitë shtesë dhe masën e djeshme do të kemi mjaftueshëm për të tejkaluar gjithë këtë periudhë që vijon derisa të gjejmë burime alternative të lëndëve të para që mungojnë për shkak të krizës në Ukrainë dhe Rusi. Mendoj se çdo gjë që është në domenin tonë për të siguruar që do të kemi këtë produkt, ne e bëjmë”, deklaroi Bytyqi.

Duke u përgjigjur në pyetjet e gazetarëve pas vizitës së sotme në kompaninë “Kostel” në Ohër, zëvendëskryeministri tha se nuk pret goditje të shumta të çmimeve sa i përket çmimit të vajit për ushqim, por se janë të mundshme nuanca të vogla.

“Pritjet e mia janë se nuk do të duhej të pësojnë goditja të mëdha të çmimeve. Nuanca të vogla të rritjes mund të priten sepse megjithatë ato janë produkte të cilat nuk prodhohen te ne dhe vijnë me një çmim të caktuar nga jashtë. Aty pak mund të kontribuojmë si Qeveri”, tha Bytyqi.