Nis greva në shkolla e çerdhe

26

Sindikata e pavarur për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (SASHK) sot fillon grevë në të gjitha institucionet e nivelit kombëtar në fushën e mbrojtjes së fëmijëve – kopshte dhe në shkollat ​​fillore dhe të mesme, duke mos kryer detyrat e punës në vendin e punës. Sipas SASHK greva do të zgjasë derisa të gjendjen e zgjidhjes së përshtatshme për të dyja palët.

Kreu i SAShK-ut, Jakim Nedellkovski në Facebook mëngjesin e sotëm ka shkruar se sot është dita “D” për punonjësit në arsim. Ai thotë se sot është dita për luftë sindikale për realizimin e të drejtave të sociale, për veten, familjen, punën, nxënësit dhe prindërit por edhe shoqërinë.

“Të jemi të guximshëm, ashtu siç jemi, të bashkuar dhe njëzëri që të arrijmë sa më shpejt qëllimin e dëshiruar. Me arsim, shkencë dhe kulturë jemi bashkë në çdo stuhi”. Me fat!”, thotë Nedelkov.

Ministritë e Arsimit, Shkencës dhe të Punës dhe Politikës Sociale, nga ana tjetër, theksojnë se edhe në kushtet e grevës, shkollat ​​dhe kopshtet duhet të kryejnë veprimtarinë e tyre – kujdesin dhe edukimin e fëmijëve dhe organizimin e procesit edukativ- arsimor.

Siç njoftoi dje kryetari i SASHK-së, Jakim Nedelkov në konferencë për media, greva do të zhvillohet me mos kryerjen e detyrave të punës në vendin e punës, përkatësisht protestuesit do të vendosen në hapësira që do të dakordohen bashkërisht me drejtorët e institucioneve dhe nuk do të kryejnë aktivitetet e tyre edukative-arsimore dhe kujdestare.

“Greva do të zhvillohet me moskryerje të detyrave të punës në vendin e punës, gjegjësisht grevistët do të vendosen në hapësira për çka do të merren vesh bashkërisht me drejtorët e institucioneve dhe nuk do të kryejnë aktivitetet e tyre edukative – arsimore. I bëj thirrje Qeverisë që sa më parë të na thërrasë për bisedime dhe sa më shpejt të gjejmë një zgjidhje të pranueshme reciproke dhe të fillojmë mësimin e rregullt. Përndryshe, e gjithë përgjegjësia se pse nxënësit nuk e kanë të drejtën elementare të garantuar për arsim do të bien mbi ministritë dikasteriale dhe Qeverinë”, tha Nedellkov.

Ai theksoi se SASHK-u nuk do t’i mbyllë shkollat dhe kopshtet, por nuk do të zhvillojë veprimtari edukative – arsimore dhe të kujdesit dhe do të jetë në grevë, ndërsa përgjegjësinë për sigurimin e kushteve minimale për funksionimin e institucioneve, si dhe për pranimin e fëmijëve, siç tha, do ta kenë drejtorët.

“Gjatë periudhës së fundit janë shpeshtuar presionet, më së shumti ndaj të punësuarve në kopshtet e fëmijëve, të cilët, siç theksoi, në baza të ndryshme detyrohen që nesër të jenë në vendet e tyre të punës dhe të funksionojnë dhe punojnë sikur të mos ketë grevë”, sqaron Nedellkov.

Theksoi se nuk mund të parashohë se deri kur do të zgjasë greva dhe kur eventualisht Këshilli i SASHK do të vendosë për ndërprerje të grevës ose për eventualisht të pushimit të saj. Pret, siç tha, që gjatë ditës së nesërme ose më së voni deri të martën të ketë takim me përgjegjësit që të mos rritet greva e SASHK në grevë shumë më të madhe dhe masive në shtet, sepse, theksoi, edhe sindikatat e tjera të degëve paralajmërojë masa më radikale.

Ministria e Arsimit dhe Shkencës njoftoi publikun se shkollat fillore dhe të mesme do të vazhdojnë të punojnë, gjegjësisht do të pranojnë nxënës dhe do të organizojnë procesin edukativo-arsimor.

“Rregullativat juridike në këtë fushë i mbrojnë interesat e nxënësve në përputhje me ligjin për shkollat fillore dhe të mesme, punën edukativo-arsimore duhet ta realizojnë gjatë tërë vitit mësimor. Nuk guxon të ketë ndërprerje vetëm në kushte dhe rrethana të jashtëzakonshme sikurse ekzistimi i gjendjes së krizës, gjegjësisht pandemisë, zjarreve, vërshimeve, ose fatkeqësive tjera natyrore për të cilat vendos Qeveria ku e rregullon mënyrën e organizimit dhe realizimin e mësimit deri në fund të vitit shkollor”, precizojnë nga MASH.

Siç bëjnë të ditur, udhëheqësit e shkollës kanë detyrimet ligjore që ta organizojnë procesin edukativo-arsimor dhe të mundësojnë vazhdimin në vazhdimësi dhe ndjekjen e mësimit në klasa, i cili ishte vendosur pasi që pas një vit e gjysmë edukim të nxënësve në kushte dhe rrethana të jashtëzakonshme gjatë pandemisë, ato përsëri u kthyen në bankat shkollore aty ku e kanë vendin.

Të gjitha institucionet parashkollore do të vazhdojnë ta realizojnë veprimtarinë e tyre për kujdesin dhe edukimin e fëmijëve edhe gjatë grevës së paralajmëruar, si edhe deri më tani, informoi Ministria e Punës dhe Politikës Sociale (MPPS).

“Në pajtim me Konventën për të drejtat e fëmijës, dispozitat në Kushtetutën e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Ligjin për mbrojtjen e fëmijëve në Republikën e Maqedonisë së Veriut është e drejtë e patjetërsueshme e fëmijëve t’u ofrohet përkujdes dhe edukim në institucionet parashkollore si një formë e mbrojtjes së fëmijëve. Sipas Ligjit për mbrojtjen e fëmijëve, në institucionet parashkollore për fëmijë, kryerja e veprimtarisë së përkujdesit dhe edukimit të fëmijëve parashkollorë nuk guxon të ndërpritet përveç rasteve emergjente (fatkeqësi natyrore, epidemi etj.), për të cilat vendos themeluesi, dhe pasi paraprakisht me pëlqimin e Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale, por jo gjatë grevës”, potencojnë nga Ministria.

Me rastin e grevës së paralajmëruar nga SASHK dhe në institucionet parashkollore ndërsa e cila e drejtë është e drejtë e garantuar e punëtorëve sipas Kushtetutës, gjatë realizimit të së drejtës për grevën e të punësuarve siç theksojnë nga Ministria, obligohen të sigurojnë përkujdes të papenguar dhe edukimin e fëmijëve të moshës parashkollore.

Theksojnë se për Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale, kujdesi për më të vegjlit është prioritet, ndërsa mbrojtja e të drejtave të tyre, përgjegjësi e jona e përbashkët.