6 gjërat që nuk duhet t’i bëni kurrë pas ngrënies

93

Njerëzit zakonisht shtrihen ose ulen të qetë në një karrige pas darkës, por ky është një gabim i madh që nuk duhet ta bëni.

Sipas ekspertëve, këto zakone janë shumë të rrezikshme dhe mund ta rrezikojnë shëndetin tuaj. Në këtë artikull do të ndajmë me ju 6 gjëra që nuk duhet të bëni pasi të keni ngrënë.

Pirja e duhanit

Pirja e duhanit është mjaft e keqe, por pas një vakti, është dhjetë herë më vrastare. Po, kjo është e saktë! Pirja e duhanit menjëherë pas një vakti është shumë e keqe dhe nëse vërtetë doni ta pini atë cigare, duhet të prisni të paktën dy orë pas ushqimit. Cigaret përmbajnë nikotinë, një substancë që lidhet me oksigjenin, trupi juaj ka nevojë të madhe për tretje, gjë që e bën trupin tuaj të absorbojë kancerogjene.

Sipas disa studimeve, pirja e një cigareje pas një vakti ka të njëjtin efekt si pirja e 10 cigareve në të njëjtën kohë dhe rrit rrezikun e kancerit të zorrëve dhe të mushkërive në mënyrë të konsiderueshme.

Asnjëherë mos u shtrini për një sy gjumë

Asnjëherë mos u shtrini për një sy gjumë ose të flini pas një vakti, është gjëja më e preferuar e miliona njerëzve, por ky zakon nuk është aspak i shëndetshëm. Kur ne shtrihemi disa lëngje që ndihmojnë tretjen e ndryshojnë rrjedhën e tyre në stomak duke u kthyer prapa në ezofag për shkak të forcës gravitacionale, për shkak të natyrës së tyre acidike mund të djegin shtresën e brendshme të ezofagut që shkakton zbaticën acidike.

Mos u ngut të futesh në dush menjëherë pas buke

Pritja 30 minuta pas një vakt për të bërë një dush është sugjerimi më i mirë që mund të japim mbi këtë temë. Tretja kërkon shumë energji dhe furnizim me gjak në trupin tonë. Por kur bëjmë një dush me ujë të ngrohtë, gjaku qarkullon drejt lëkurës suaj për të çliruar nxehtësinë, duke e bërë të vështirë procesin e tretjes.

Konsumi i çajit

Çajrat janë të shëndetshme, por nuk duhet të konsumohen pas një vakti. Pirja e çajit pasi sapo kemi ngrënë një vakt mund të ndërhyjë me thithjen e hekurit në trupin tuaj, pasi çaji përmban acid tannik i cili lidhet me hekurin dhe proteinat nga ushqimi ynë. Kjo mund të rezultojë në rënie prej 87% në thithjen e hekurit dhe madje edhe në mungesën e hekurit, gjë që mund të çojë në anemi, marramendje, dobësi dhe lodhje.

Konsumojini frutat përpara dhe jo pas ngrënies

Frutat janë të rekomanduara nga pothuajse të gjithë, qoftë nga dijetarë specialistë ose nga ndokush i papërvojë. Por pak prej tyre e dinë se frutat menjëherë pas çdo vakti mund të jenë të dëmshme, dhe kështu neglizhojnë ta përmendin këtë fakt për ju. Frutat janë më të lehta për tu tretur dhe vetëm 20 minuta për të udhëtuar nga stomaku në zorrë, ku ato treten (me përjashtim të bananeve).

Pra, kur hani një pemë pas një vakti, ajo mbërthehet me ushqimin, duke mos udhëtuar në zorrë dhe duke u përzier si rezultat, duke dëmtuar kështu ushqimin.

Shmangni me çdokusht pirjen e ujit të ftohtë pas një vakti

Arsyeja është shumë e thjeshtë. Uji i akullt/ftohtë nuk lejon që ushqimi të tretet siç duhet, sepse shkakton grumbullimin e tij. Uji i ngrohtë ndihmon përthithjen e ushqyesve më mirë.