SHBA dhe Evropa duhet të ndalojnë së lavdëruari veten!

16

Gjuha e Luftës së Ftohtë në lidhje me unitetin perëndimor dhe “luftën e gjatë” kundër autokracisë është bërë më e fortë teksa Rusia sulmon Ukrainën.

Është koha të fillojmë të shqetësohemi se përgjigja ndaj agresionit të Vladimir Putin, të udhëhequr nga presidenti i SHBA Joe Biden, mund të shkaktojë dëme më të rënda sesa kishte planifikuar edhe despoti rus.

Mjafton të kujtojmë reagimin perëndimor ndaj sulmeve terroriste të 11 shtatorit. Pas asaj mizorie, politikanët dhe gazetarët u kënaqën me llojin e retorikës që Biden përdori në Varshavë javën e kaluar.

Siç ndodhi, vendimi për t’i shpallur një luftë të hapur terrorit – i marrë shpejt dhe i miratuar plotësisht në atë atmosferë unanimiteti të zjarrtë – çoi në dhunë në kontinente të shumta dhe ndihmoi në shkatërrimin e shoqërive të tëra.

Fanatikët e al-Kaedës nuk përbënin kurrë një kërcënim serioz për fuqinë politike, ushtarake dhe ekonomike perëndimore. Sulmi i tyre vetëvrasës ishte, pa dyshim, simptomatik i rënies së përgjithshme të Islamit militant në mbarë botën.


Sulmi brutal i Putinit ndaj Ukrainës duket një tjetër shenjë e fuqive të penguara që janë kthyer në vetëshkatërruese.

Megjithatë, teprimi retorik dhe politika e pamenduar nga fuqitë perëndimore mund të përshpejtojnë humbjen e legjitimitetit të tyre, ndërkohë që ndihmojnë në shndërrimin e një krize rajonale në global.

Sigurisht, kujtimet e përgjigjes ndaj 11 shtatorit rëndojnë shumë në mendjet e atyre – një pjese të madhe të popullsisë së botës – që nuk ndajnë synimet perëndimore për të izoluar dhe ndëshkuar Rusinë përmes sanksioneve.

Që nga 11 shtatori, shumica e njerëzve në mbarë botën e kanë konsideruar ideologjinë dhe praktikën perëndimore të ndërhyrjes humanitare, promovimin e demokracisë dhe ndryshimin e regjimit me mosbesim në rritje.

Skeptikë të tillë nuk ka gjasa të nxiten nga denoncimet e Bidenit për autokracinë, të transmetuara nga Polonia joliberale e të gjitha vendeve.

Rusofobia, e fshehtë ose e manifestuar në një sërë veprimesh në Perëndim sot, ka po aq gjasa të sjellë ndryshime pozitive sa edhe islamofobia.

Ka pak prova se izolimi dhe poshtërimi global mund të motivojnë një popull për të rrëzuar udhëheqësit e tyre shtypës.

Dhe Putini është më i priru se çdo demagog islamik për të përfituar nga zemërimi i qytetarëve të tij ndaj Perëndimit. Edhe nëse Putini rrëzohet në një moment, një formë më e pavarur shovinizmi mund të lindë nga një Rusi e mundur, e dobësuar dhe ende e armatosur me armë bërthamore.

Ata skifterët perëndimorë që krahasojnë Putinin me Adolf Hitlerin, duhet të kthehen pak më pas në histori dhe të kujtojnë se si Traktati i Versajës pas Luftës së Parë Botërore e bëri një tjetër fatkeqësi globale të pashmangshme.

Në fund të fundit, ishin politikanët, biznesmenët dhe gazetarët perëndimorë, ata që pretenduan se fundi i Luftës së Ftohtë kishte bërë të mundur një rend të ri botëror, në të cilin forcat e tregut me të drejtë mbizotëronin mbi sovranitetin shtetëror dhe fuqinë e butë mbi të fortën, duke krijuar një “win-win”. skenar për të gjitha kombet dhe popujt.

Kjo “botë e sheshtë” ishte, natyrisht, gjithmonë një iluzion optik.

Kombet e përparuara të Perëndimit ndikuan thellë në rrjetet transnacionale të tregtisë dhe kapitalit. Pronësia, asetet dhe prona intelektuale e bankave, kompanive dhe firmave shumëkombëshe të sigurimit mbetën kryesisht në vendet e tyre të origjinës. Dhe ekonomia globale mbeti subjekt i rregullimit nga organizata të dominuara nga perëndimi si G-7, Banka Botërore dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar.

Shumica e vendeve joperëndimore e kundërshtuan këtë “rend liberal të bazuar në rregulla” .

Kur globalizimi dukej se fuqizonte një rival të Perëndimit, siç është Kina, ata u vunë re shpejt se sa shpejt liderët si ish-presidenti i SHBA-së, Donald Trump lëvizën për ta minuar atë.

Braktisja e shpejtë e Rusisë nga bizneset perëndimore ka përforcuar idenë se ky rend i ri botëror është i kontrolluar dhe i projektuar kryesisht për të mirën e një pakice evropiane dhe amerikanësh.

Luftëtarët e ftohtë perëndimorë do të bënin më mirë t’i drejtonin energjitë e tyre drejt negociatave midis Rusisë dhe Ukrainës. Është krijimi i shpejtë i paqes që mund të shmangë, ndër të tjera, një të ardhme të zymtë urie dhe kaosi, veçanërisht për vendet e varfra të Azisë, Afrikës dhe Lindjes së Mesme që varen nga Rusia dhe Ukraina për energji, plehëra dhe ushqim.

Duket se Biden nuk mund të ndalojë së foluri për rëndësinë e unitetit perëndimor. Por uniteti në vetvete nuk është një virtyt.

Siç vuri në dukje Sontag, është gjithmonë e mundur të jesh budalla së bashku.

Pankaj Mishra është një kolumnist i Bloomberg Opinion. 

Burimi: Washington Post