Sa kohë do të qëndrojë Perëndimi i bashkuar kundër Putinit?

28

Pas vitesh reagimi pasiv perëndimor ndaj aventurizmit të tij – në Gjeorgji, Krime, Siri dhe gjetkë – Vladimir Putin mendoi se mund të niste pushtimin e Ukrainës. Ishte një llogaritje e gabuar, por jo e paarsyeshme.

Një reagim i shpejtë i Presidentit Biden ndoshta nuk ishte rezultati që shërbimet e inteligjencës së Putinit e renditën si më të mundshëm. Pasi kishte përkrahur braktisjen e Sirisë (si zëvendëspresident) dhe Afganistanit (si president), guximi i Bidenit nuk pritej.

Me fillimin e konfliktit, realistët e politikës së jashtme në të gjithë spektrin ideologjik menduan (si shumë të tjerë) se lufta do të ishte një goditje në favor të Rusisë.

rezultat do të kishte virtytin e thjeshtësisë strategjike. Vija e kuqe kundër agresionit rus mund të ishte vendosur në kufijtë e paprekshëm të vendeve të NATO-s. Thirrja e nenit 5 – pjesa e mbrojtjes reciproke të Traktatit të Atlantikut të Veriut – do të kishte shmangur nevojën për zgjedhje të vështira strategjike.

Megjithatë, Ukraina refuzoi të bashkëpunonte në historinë e rënies së saj.

Një kombinim i udhëheqjes së shkëlqyer kombëtare nga Volodymyr Zelensky, guximi i përhapur patriotik, armët e siguruara nga NATO dhe paaftësia e rëndë ruse ka ndryshuar situatën.

Por në vend që të vritet me lehtësi, gjigandi i armatosur po merr kohë për të rindërtuar, rifurnizuar dhe rishqyrtuar opsionet e tij.

Shefi i shtabit të presidentit ukrainas Zelensky: Perëndimi e nënvlerësoi trimërinë e Ukrainës. Tani, po nënvlerëson brutalitetin e Rusisë.

Kjo mbetet një humbje afatgjatë për interesat e SHBA-së. Argumenti shkon kështu:

Një ngërç i përgjakshëm në Ukrainë – me krime të tilla si rrafshimi i Mariupol dhe Kharkiv – nuk është vetëm një makth humanitar. Vazhdimi i kësaj lufte të pafitueshme do të shkaktonte destabilizim.

Sa kohë do të qëndrojë Evropa e bashkuar kundër Putinit kur vendet të përballen me mungesë energjie, me humbje të vendeve të punës dhe strehimin e miliona refugjatëve të tjerë përtej 4 milionëve që vlerësohet të kenë ikur tashmë?

Si do të reagojnë britanikët kur te përjetojnë, një rritje prej 50 për qind ose më shumë në kostot e energjisë?

Ekonomia e SHBA-së nuk është aq e varur sa ajo e Evropës nga marrëdhënia e saj ekonomike me Rusinë.

Disa ekspertë të politikës së jashtme paralajmërojnë gjithashtu se rrëzimi i Rusisë mund ta kthejë atë në një shtet terrorist, si Koreja e Veriut, ndërkohë që ajo është gjithnjë e më afër Kinës për mbështetje.

“Sfida kryesore sot,” argumentoi së fundmi në Foreign Affairs Samuel Charap i Rand Corp. “është se rezistenca e guximshme e Ukrainës – madje e kombinuar me presionin gjithnjë e më të madh perëndimor ndaj Moskës – ka shumë pak gjasa të kapërcejë avantazhet ushtarake të Rusisë, e lëre më të rrëzojë Putin.

Pa një lloj marrëveshjeje me Kremlinin, rezultati më i mirë është ndoshta një luftë e gjatë dhe e mundimshme që Rusia ka gjasa ta fitojë gjithsesi.

“Një konflikt i tillë i zgjatur, paralajmëroi ai, do të “çimentonte nivelin aktual ekstrem të armiqësisë midis Rusisë dhe Perëndimit”, i cili do të minonte interesat e SHBA-së në stabilitetin rajonal dhe global në terma afatgjatë.


Ka të paktën tre probleme me këtë qasje:

Së pari, çdo paqe e mundshme dhe e nxituar që u detyrohet ukrainasve do të përfshinte pothuajse me siguri lëshime territoriale ndaj Rusisë.

Kjo do të përbënte një tjetër dështim masiv të parandalimit, duke e ftuar në thelb Putinin të kërcënojë dhe frikësojë vendet joanëtare të NATO-s.

Së dyti, ndërkohë që ofrimi i armëve për ushtrinë ukrainase mund të rrisë përfundimisht një rrezik të konfliktit të drejtpërdrejtë të NATO-s me Rusinë, nuk duket ende se jemi afër kësaj.

Së treti, ky mund të jetë shansi më i mirë, dhe ndoshta i vetmi, i brezit tonë për të zbatuar kufijtë e vërtetë mbi kërcënimin më të madh për paqen evropiane dhe botërore.

Nën udhëheqjen e Putinit, Rusia është tashmë një shtet mashtrues terrorist, i lidhur ngushtë me Kinën. Si do ta bëjë më të mundshëm stabilitetin global akomodimi efektiv i agresionit barbar të Rusisë?

Mbledhja e popujve të tyre për të pranuar barrën e përkohshme ekonomike të nevojshme për t’u përballur me Putinin është tani sfida kryesore për liderët evropianë dhe presidentin e SHBA.

Nuk do të jetë e lehtë, por sigurisht që do të jetë më e lehtë sesa të ndjekësh shembullin e Zelenskyt.

Burimi: The Washington Post