Ky ishte vakti i parë i ngrënë ndonjëherë në Hënë

34

Kur Neil Armstrong dhe Edwin Aldrin shkelën për herë të parë në Hënë në vitin 1969, rasti monumental hapi një botë mundësish për të ardhmen. Me këtë, njerëzimi ishte i intriguar nga misteri rreth asaj se çfarë hanin astronautët në hapësirë.

Sipas Business Insider, personi i parë që hyri në hapësirën e jashtme dhe hëngri atje, ishte Yuri Alekseyevich Gagarin. Në vitin 1961, vakti i tij i parë përbëhej nga një pastë viçi dhe mëlçie nga një tub, e përfunduar me një salcë të ëmbël çokollate. Në vitin 1962, John Glenn u bë amerikani i parë që hante në hapësirë. Vakti i tij? Një pure e ngjashme e mishit të viçit dhe perimeve, dhe salca e mollës jashtë tubave, me tableta sheqeri ksilozë për t’u përzier me ujë për pije.

E sigurt për të thënë, ushqimi hapësinor nuk ishte krijuar për kënaqësitë e gjuhës. Muzeu Mbretëror i Greenwich thotë se astronautët përballen me probleme shëndetësore unike, të tilla si një rënie në densitetin e kockave dhe masës muskulore deri në 20 për qind gjatë orbitimit në hapësirë. Prandaj, pajisja e astronautëve me ushqime të përshtatshme ushqyese ishte me rëndësi më të madhe.

Pra, do të mendonit se vakti i parë i ngrënë në Hënë nga Armstrong dhe Aldrin do të ishte po aq i papëlqyeshëm, me vlerën e tij ushqyese në mendje, dhe ka të ngjarë të jetë një pastë e butë e shtrydhur nga një tub. Por rezulton se vakti i parë i ngrënë ndonjëherë në hënë përmbante një artikull të njohur me të cilin edhe ne njerëzit e thjeshtë mund të lidhemi: proshutë e mirë (nëpërmjet Popular Science).

Sipas Popular Science, Armstrong dhe Aldrin kishin mbi 70 ushqime nga të cilat mund të zgjidhnin në Apollo 11. Në meny ishte proshutë kanadeze me salcë molle, si dhe proshutë e zakonshme, megjithëse në formë katrore në vend të shiritave të freskët. Vakti i parë që astronautët ishin planifikuar për të ngrënë në hënë ishte vakti A – një pjeshkë me pjeshkë, kube sheqeri, kafe, një pije agrumesh me ananas dhe proshutë.

Dashuria e njerëzimit për proshutën, me sa duket, u përhap edhe në hapësirë. Sipas faqes, sheshet e proshutës filluan të shfaqeshin në misionet hapësinore që në Apollo 7, kur tre nga katër mëngjeset në menynë rrotulluese përmbanin proshutë. Madje, astronauti i Apollo 7, Walt Cunningham, thuhet se i ka thënë Capcom Bill Pogue se “Lumturia është një paketë me proshutë në ditën e 10-të”. Anëtari i misionit Apollo 8, Jim Lovell, kishte të njëjtin mendim për mishin: “Lumturia është kutia e proshutës për mëngjes,” tha ai.

Megjithëse proshuta është pjesë e vaktit të parë që është ngrënë ndonjëherë në Hënë, popullariteti i saj u ul masivisht pas Apollo 13. Anëtarët e ekuipazhit të Apollo 15 zbuluan se proshuta ishte e kripur dhe e thatë, madje menduan të hidhnin kuadratet e proshutës së pangrënë përpara se t’i kthenin në Tokë. Tani, thotë Popular Science, proshuta është zhdukur prej kohësh nga misionet hapësinore dhe byrekët e salsiçeve të thara në ngrirje janë shumë të preferuara sesa të parat.