Filloi rrjedhja e informacioneve mbi Regjistrimin, heshtje nga ana e drejtorit Simovski!?

37

Të mërkurën në Filarmoninë e Maqedonisë do të shpallen zyrtarisht të dhënat nga Regjistrimi i popullsisë në shtator.

Më në fund pas 20 vitesh do të kemi pasqyrën e plotë të numrit etnik në vend, ndërsa këtë fundjavë kanë dalë informacione jozyrtare pas deklaratës së drejtorit të Entit Shtetëror të Statistikave, Apostol Simovski se pas shpalljes së rezultateve do të shpallet “armik i shtetit”.

Mediat këtë fundjavë publikuan shifra jozyrtare të regjistrimit dhe cituan burime nga Enti Shtetëror i Statistikave. Sipas këtyre të dhënave, në vend jetojnë 1 milion e 800 mijë qytetarë. Së bashku me diasporën jemi 2.1 milionë, që do të thotë se rreth 300 mijë jetojnë jashtë. Numri i përgjithshëm i qytetarëve që kanë numër është 2.5 milionë.

Sa i përket bashkësive etnike në vend, nga 1,8 milionë banorë, gjegjësisht maqedonas që jetojnë në vend janë rreth 63 deri në 65%, rreth 24,7 shqiptarë, dhe 10-12% komunitete të tjera që jetojnë në vend.

Përqindjet ndryshojnë nëse ata që jetojnë në diasporë përfshihen në totalin e popullsisë, siç parashikohet me ligj.

Së bashku me diasporën, sipas burimeve jozyrtare, maqedonasit do të dilnin nga 60 në 62%, shqiptarët 29,5%, dhe pjesëtarët e bashkësive të tjera etnike nga 8 në 10%.

Drejtori Simovski për “Fokus” thotë se askund nuk janë shpërndarë të dhëna nga institucioni, por është i rezervuar nëse ato përputhen me të vërtetat.

– A do të përputhen të dhënat e publikuara me ato reale, do ta themi të mërkurën kur do t’i paraqesim të dhënat për publikun. “Nuk kemi asnjë presion dhe sa i përket tenderimit të të dhënave publike, është thjesht e pamundur të parandalohet tek ne”, tha Simovski për “Fokus”.

Pas deklaratës së Simovskit dhe me afrimin e shpalljes së rezultateve, partitë politike kritikojnë, kritikuesi më i madh i këtij operacioni që në fillim është “E majta”.

– Gjithçka që kërkoi BDI për regjistrimin e ndërprerë dhe që ishte e kundërligjshme, tashmë është pjesë e ligjit. Unë do të them një informacion ekskluziv që nuk i kam parë askund. Ata kanë pasur një ekspert nga Sllovenia, kjo është informacioni ynë, i cili në 5-6 muajt e fundit pas përfundimit të regjistrimit ka sjellë njerëz nga baza e MPB-së që e kanë bojkotuar regjistrimin. Diku rreth 75,000 deri në 80,000 njerëz. Pra, kemi vetëm 5.000-10.000 regjistrim jolegjitim, pra ky regjistrim është absolutisht jolegjitim, thotë deputeti Borislav Krmov.

Nga partia më e madhe opozitare, VMRO-DPMNE, konsiderojnë se deklarata e Simovskit është përgatitje për një manovër politike, por do të presin rezultatet zyrtare të regjistrimit dhe pastaj do të komentojnë.